Seferihisar Yeni Haber Gazetesi | Yazarlar

Ya Turizm Ya Turizm Ama Önce Misafirperverlik

03 Temmuz 2009, 00:43
Seferihisar.com Twitter'da

Ya turizm… Ya da turizm ama Misafirperverlik Olmayınca ne fayda...

 

Tarih boyunca Seferihisar’ın adı, deniz ve birbirinin üzerine kurulan uygarlıklarla yan yana anılmıştır.

 

Zaten yerleşik yaşama Karya ve İonyalılar döneminde geçen kentimizin ismi de Romalıların Anadolu’yu ele geçirdiği M.Ö. 30’lu yıllarda işgalci ordunun komutanı Tysafer’e kadar uzanmaktadır.  Romalıların işgalinden sonra bölgemiz, Tysaferin Hisarı adıyla anılmış, Selçuklular döneminde de kullanılan bu isim Osmanlılar döneminde Sivrihisar’a dönüşmüş, Cumhuriyet yıllarında da Seferihisar olmuştur.

 

İlçenin denizle kucaklaşma noktası Sığacık’ın adı da rivayete göre koyumuzun denizcileri fırtına veya düşmandan korumasından, onlara sığınak olmasından gelmektedir.

 

Mitoloji kahramanı Apollon’un kehanet merkezi Klaros 30 dakikalık mesafededir. Halen kazı çalışmaları yapılan uzunca bir tünelin Efes Antik Kenti’nden başlayıp Klaros’a uzandığı ve Seferihisar’ın altından geçtiği bilinmektedir.

 

Antik Teos kentinde bulunan ve dünyanın en büyük Dionysos Tapınağı kabul edilen kutsal mekandan başka agora, tiyatro, odeon ve liman kalıntıları da çevremizdeki medeniyetin ne kadar derinlere dayandığını ve  Batı için ne kadar önem taşıdığını göstermektedir. 

 

Çeşme Yarımadası’nın kuzeyine yayılan denizimiz, geniş kumsalı ile tatilcilerin gözdesidir. Çipuralarmızın, mercanlarımızın, sardalyalarımızın, karagözlerimizin lezzetini ve Sığacık’taki balık keyfini bölgemizi tanıyan herkes çok iyi bilir.

 

***

 

Bu bilgiler ışığında baktığımızda

 

DOKUZ Eylül Üniversitesi’nin Seferihisar’da açacağı Sosyal Bilimler Meslek Yüksekokulu’nda Turizm İşletmeciliği, Marina İşletmeciliği, Lojistik programlarının seçilmesi, tarihi geçmişimiz, denizciliğimiz ve geleceğimiz ile mükemmel örtüşmektedir. Bu programlara devam edecek 30’ardan 90 öğrenci, turizmdeki geleceğimize yön verecektir.

 

İstanbul’da yaşamasına rağmen çocukluğun geçtiği yerleri ve ilçemizi unutmayan yardımsever işadamımız Nejat Hepkon’un bağışladığı binada faaliyete geçecek olan bu okula hep birlikte sahip çıkmak, geçmişimiz ve geleceğimize sahip çıkmak anlamına gelecektir.

 

Seferihisar, turizmin yanında tarım ve mandalina kenti olarak bilinse de Sığacık’tan Satsuma kokan yer olarak söz edilse de ilçemizin ufkunu açacak olan ana, lokomotif sektör turizmdir.

 

Bu sektörün geleceği 7’den 70’e tüm bölge halkına pay düşecek kadar açıktır. Turizm Bakanlığı’nın Doğanbey çevresini ‘Turizm Bölgesi’ ilan etmesi, yerel yenetimin  Yavaş Şehir’ projesini geliştirmesi bu sektörün gelişmesine mutlaka olumlu katkı sağlayacaktır.

 

Ama esas olan halkımızın bu sektörle akıllı bir şekilde bütünleşebilmesi, çok hassas bir konu olan konukseverlikle ticari ilişkilerin dengesini  iyi kurabilmesidir

 

Seferihisar Yeni Haber Gazetesi
 Seferihisar Yeni Haber Gazetesi internet sitelerinde yayınlanan köşe yazılarının tüm hakları ve sorumluluğu köşe yazarına aittir.
YORUM YAZ
cerhak48 (0) -
ne biçim yorum bunlar ya
günce (0) -
nergis hanım siz turizmden ne kadar anlıyorsunuz ki bu kadar sert eleştiriyorsunuz fuat gibi şirketlerde çalışanlar sayesinde turistlerin gidecekleri yerlerle anlaşmalar yapılıyor isterseniz seferihisardaki tatil köylerini işletenlerine bi sorun bu tip gelecek olan turistin gideceği otellerle ilgili anlaşmaları seferihisarda oturarakmı yapıyorlamış????
nergiz (0) -
Fuat bey siz turizmci olabilirsiniz yazıyı yazanın yazdıklarında yanlışlık varsa onları eleştirebilirsiniz yazarın kişiliğini eleştiremezsiniz gerçekte turizimci olan kişi böyle yorum yapmz. madem iyi bir turizimcisinizde üstelkde üç dil biliyorsunuzda seferihisar turizmine neden destek olmadınız ayrıca hamide niçin yardımcı olmadınızda seferihisarı turizmini bu hale getirdiniz üç dil bildiğiniz içinmi seferihisar dışında çalışıyorsunuz
hasan tahsin (0) -
bence yavaş şehir değil de çeşme-bodrum tarzı olmalıyız. seçimden önce Tunç başkan bizim çeşmeden ne eksiğimiz var, gerekirse sit kurulunun önünde yatarım diyordu. şimdi citta-slow olalım, her taraf sit alanı, askeri alan diyor. sonumuz hayrolsun da...
BLaCK_SouL (0) -
yok hamitçiymiş, yok tunççuymuş. bırakın bu işleri artık. kraldan çok kralcı olmayın. ilçenizin gelişmesi için birlikte çalışmayı öğrenin, insanları düşüncelerinde yaftalayacağınıza onların fikirlerine saygı duyun. muhalefet herzaman karşıt görüşü yermek değil bazen özeleştiri yyapıp kendi yanlışlarınızı ortaya çıkarmaktır. 5 yıl sonra soyer gider nişnacı gelir belki gitmez 20 yıl soyer kalır ama burada kalıcı olan sizlersiniz, bu ilçee kalıcı olan, esnafı, çiftçisi kalıcı olan. bu yöneticiler amaç değil araçtır. kullanın onları, bağlantılarını, zekalarını, projelerini. ama nerdeeeee. işiniz gücünüz birbirinizi yemek. hepiniz aynı şeyleri söylüyorsunuz ama bunları farklı yolardan söyeldiğiniz için anlayamıyorsunuz. buna biraz kafa yorun derim ben.
fuat (0) -
sınan bey

bende sızın ne ıs yaptıgınızı merak edıyorum herhalde gun boyu ınternette yorum yapıyorsunuz. turkcem 50 kelımeyı gecmez mı ?
fuat (0) -
nergıs hanım
ısmım fuat akın hamıt can arkadasımdır ama huseyın balcıda can arkadasımdır.yada yusuf ta can arkadasımdır.3 dıl bılırım turızm okudum.10 yıldır yonetıcılık yapıyorum.ben sadece yazan arkadaslar ve yorum yapanlar acaba ne kadar turızmın ıcınde..dıkkat edersınız turızm konusunu elestırıyorum.aslında yazanın yazısı guzel ama ya yorumlar.bu arada ben ısmımı ve kımlıgımı saklamadım.sadece herkes her konuyu bılemez kı bende bılmıyorum...sızde bunu bılın
Sinan (0) -
Senin gibi iki kelimeyi bir araya getirip cümle kuramayan bir adam turizmci ise vay benim güzel memleketimin haline. Sen Turizmci misin Fuat Efendi? Ben de Fatih Sultan Mehmet'im o zaman :)
Sen olsa olsa, tekel büfesi içinde ömrünü dolduran boş beleş bi adamsındır. Türkçe kelime hazinen de 50'yi geçtiğini zannetmiyorum. Onla da anca karnın acıktığında, tuvaletin geldiğinde falan anlatıyosundur :) hey allam yaa
Sadık Gönül (0) -
Arkadaşlar yorum yazısına tatlım diye başladığına göre mutlaka hamitin yalamalarındandır kusuruna bakmayın onlar böylesine bir kültüre sahipler böylelerinin yorumunu neden yayınlıyor site yöneticileri ona şaşıyorum
!!!!!! (0) -
tatlım neyi saklıyo diğer yorumlara bak görürsün adı ev adresi msn adresi herşey yazılı senin sadece adın yazılı sende yazda bizde seni tanıyalım:???
nergiz (0) -
ii de fuat bu kadar kültürlü herşeyı biliyor niye kimliğini saklıyor anlamadım çekindiği ne gerçek adıysa soyadınıda yazsın bi çekindiği var her hal benim tanıdığım fuat sa hamidin çan arkadaşı taraflı yazıyor
berna (0) -
haber yorumlarında daha çok çekememezlik var yapılanı engellemek var tebrik etmek yok teşekkür etmek yok ben gümüldür halkını zannediyordum seferihisar halkıda aynı yazık
!!!!!! (0) -
hanfendi fuat rumuz diil asıl adı seferihisar merkezinden sorup evini yerini öğrenirsiniz ayrıca göbeğini kaşıyıp tarananın kahvede oturanlardan da diil adam gibi işinin başında türkita ve dünyada iş yapan ve sizin vikipediden öğrendiklerinizi çocukken burda yaşayarak öğrenen biri önce bilide hakaret etmeden önce insan gibi yazmayı öğrenin ( yayınlayın lütfen )
Sığacık bankacılar sitesi Saime (0) -
Fuat rumuzlu göbeğini kaşıyan seferihisarlılar kültürünüz dedikodu düzeyinde gelişen, okumayan, yazı yazmasını bilmeyen, birkaç satır yazdığında ne anlatmak istediği net anlaşılamayan fuat rumuzluya benzer seferihisarlılar.
yorumlarınızı yazarken haberini iyi okuyun araştırın tarihe inin vikipedi sayfasına girin yazılar, yorumlar doğru. doğrusuna duğru ama siz göbeğini kaşıyan göbeğini şişirenler sahi siz ne rahat insanlarsınız ya
nergiz (0) -
fuat senin zeka seviyen geriden geliyor her halde okuduğunu anlamamişsın yasemin hanım çok güzel konulara parmak basmış senin anlatığı konuya kafan basmamış neyapçen senın algılaman zayıf sen turimçisin fakat nasıl yasemin hanımın yazdığını anlamadın hayret
fuat (0) -
bu yorumları gormek ıstıyorum hepımız seferıhısarda yasıyoruz
fuat (0) -
saygıdeger hanım efendı ne kadar turızm bılıyorsunuz acaba :) sıkıldım memleketım ıcın
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Seferihisar Yeni Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
ÖNCEKİ YAZILARI
ÖZEL RÖPORTAJ
Ümit Cingöz'le dobra dobra
Ümit Cingöz'le dobra dobra
AK Parti İlçe Başkanı Ümit Cingöz’e biz sorduk, Cingöz cevapladı.
 
YAZARLARIMIZ
Yeni Haber'den
GEÇ DE OLSA İYİ OLACAK
Mustafa KARABULUT
TEOMAN EREL VE SEFERİHİSAR BELEDİYE MECLİSİ
Ayaklı Gazete
BELEDİYENİN AVRUPA YAKASI
Yasemin KARABULUT
KADINLARIMIZ
Şükrü Demirel
ÖMÜR VE ÖLÜM MUHASEBESİ
Muhittin AKBEL
BAZ İSTASYONU TERÖRÜ
 
FOTO GALERİ
 
SON YORUMLANAN HABERLER
 
VİDEO GALERİ
 
E-POSTA LİSTESİ
 
EN ÇOK TIKLANAN HABERLER
 

Bu sitenin tüm hakları, Seferihisar Yeni Haber Gazetesi-ne aittir.

Seferihisar Yeni Haber Gazetesi - Hıdırlık Mh. Atatürk Cd. 35/105 Seferihisar / İZMİR
Tel :0232 7434212