Seferihisar Yeni Haber Gazetesi | Yazarlar

Cihan Ünal ve Orkinos çiftliği

16 Ağustos 2010, 18:29
Seferihisar.com Twitter'da

Cihan Ünal 23 yıldır Seferihisarlı… Ancak böylesine önemli bir isim ilçemizde yıllarca  ön plana çıkarılamadı. Bu değerli sanatçının Seferihisar kültürüne bir şeyler verebilmesine öncülük etmek de pek çok konuda olduğu gibi Belediye Başkanı Tunç Soyer’e nasip oldu.


Bazıları sanatla, sanatçıyla kentin ilişkisini tam olarak çözemeyebilir. Aralarındaki kişiyi de kendilerinden birisi gibi görebilir, ‘Onun bizden ne farkı var ki” diye düşünebilir. Herkes düşüncesinde özgürdür ama olay bu değildir. Olay Seferihisar’ı markalarla bütünleştirmektir. Cihan Ünal, Nevra Serezli, Altan Erkekli,Turgay Tamülkü  gibi Seferihisar gönüllüsü isimler elbette bizler gibi birer insandır ama onlar öncelikle birer markadır. O markalar da özellikle turizmde atağa geçme çabasında olan kentimize çok ama çok şeyler katar…
***
Ya Sığacak ya Sığacak!..
Rivayetlere göre Sığacık ismi nereden gelir…

Çok eski yıllarda denizci bir komutan Sığacık’a iki bin askerin Sığacağı bir kale yapılmasını ister. Kale yapılır,  komutan da ziyarete gelir. Ama alanı küçük görüp,  “Buraya iki bin asker sığmaz” diye çıkışır, ardından devam eder, “Ben iki bin asker sığacak bir kale yapılmasını emrettim! O halde bu kaleye iki bin asker ya sığacak ya sığacak” der.

Sığacık adının kaynağı bu rivayettir. Ancak sadece bir rivayet.. Gerçek böyle olmayabilir...
 
İşte önceki gün Sığacık Kalesi içinde Nevla Serezli ve Cihan Ünal’ın  oynadığı “6 Haftada 6 Dans Dersi” adlı tiyatroyu tam 2 bin 500  seyirci izledi… Yani o komutanın küçük bulduğu alana 2 bin 500 sanatsever sığdı.
 

20 YILLIK HAYAL
Konunun ilginç bir yönü ise yirmi yıl öncesine dayanıyor. O dönemde Tunç Soyer ve Cihan Ünal, Sığacık Kalesi’ni birlikte gezerken, birbirleriyle, “Burada ne güzel tiyatro oyunu sergilenir” sohbet etmişler. Ne garip ve ne güzel tesadüf ki  yirmi yıl sonra Tunç Soyer belediye başkanı oluyor ve kale içini tiyatroya açıyor ve Cihan Ünal da burada oyun sergiliyor…

Ama 20 yıl da boşa geçiyor. Tunç Soyer’e kadar hiçbir başkan bu kaleyi tiyatro oyunlarına açmayı akıl edemiyor.
  
İşte, bakmak ile görmenin ayrı bir şey olduğunun en iyi bir örneğidir bu…

Son sözüm…
Seferihisar
aşığı ve dostu  Cihan Ünal sayesinde Nevla Serezli gibi daha pek çok duayen sanatçı ve oyuncuları görebilme, izleyebilme şansımız olacaktır.
------

ORKİNOS ÇİFTLİĞİ
Önceki günlerde “Ayaklı Gazete”  adlı köşemde orkinos çiftliği konusunu ele almış, AK Parti Seferihisar İlçe Başkanı Ümit Cingöz için şu cümleleri kullanmıştım:

Seferihisar’daki sivil toplum kuruluşları, geçtiğimiz yıl Sığacık açıklarına orkinos çiftliği kurulması gündeme gelince,  “Denizlerimizi kirletmeyiz!” , “Sığacık açıklarına orkinos çiftliği kurulduğu takdirde ilçemiz turizmi yok olur” diye ayağa kalkmış ve çeşitli etkinlikler düzenlemişti.

Seferihisar’da iktidarı temsil eden AK Parti ilçe başkanı Ümit Cingöz’e,  “Ümit Bey, Sığacık açıklarına orkinos çiftliği kurulacakmış bu doğru mu?" diye sormuş, ondan da “Yok abi yaaa, yok öyle bir şey! Bunlar çocukların oyun oynadığı gibi ortada hiçbir şey yokken oyun oynuyorlar” diye cevap vermişti.

İçinde bulunduğumuz yılın ilk haftalarında Tarım Bakanı Mehdi Eker Seferihisar’a geldi. Bizim çevreci sivil toplum gönüllüleri bakanın geçeceği yol üzerinde  Bakan’a göstermek için, “Seferihisar’da orkinos çiftliği kurulması, Seferihisar turizminin sonu demektir”  ve “Bakanım sesimize kulak ver” türünden pankartlar hazırlamışlardı.

Ümit Cingöz aynı cümleyi o zaman da tekrarladı, “Bu arkadaşlar neyin peşinde anlamıyorum.  Sığacık açıklarına orkinos çiftliği kurulmayacak” dedi.

Polis de pankart açan gönüllülere engel oldu. Gönüllülerden seçilen bir sözcü Bakan ile görüştürüldü.  Bakan Mehdi Eker sözcüye, “Seferihisar halkı böyle bir şeyi istemiyorsa zaten yapılması mümkün değil” demişti..

Geçtiğimiz haftalarda Seferihisar’lı sivil toplum kuruluşlarından gönüllüler yine  “ Sığacık açıklarına orkinos çiftliği kurulmasını istemiyoruz” diye pankartlar açmaya başladıklarında konuyu merak edip Başkan Tunç Soyer’e sordum:
Sevgili Başkan, bu orkinos konusu nereden çıktı yine?" Seferihisar’da iktidarı temsil eden AK Parti İlçe Başkanı Ümit CingözBu arkadaşlar kendi aralarında oyun oynayıp duruyorlar diyor! Nedir bu konu?

Başkan SoyerNe oyunu kardeşim. Ümit Cingöz Bey, oyun oynanıp oynanmadığını  İzmir İl Tarım Müdürlüğü’ne sorsun ” diye cevap verdi.

Ben de Ümit Cingöz’e yeniden döndüm, “Sevgili  ilçe başkanı, Tunç Başkan diyor ki, ‘Ümit Bey İl Tarım Müdürlüğü’ne sorsun. Orkinos çiftliği kurulacak mı? kurulmuyacak mı?..”

İki gün sonra Ümit Cingöz Bey’e tekrar sordum, “Başkan sordunuz mu İl Tarım Müdürlüğü’ne…
 
Cingöz, “Evet Mustafa Bey sordum! Maalesef doğruymuş ama ben de Seferihisarlılarla beraberim. Yaptırmamak için elimizden ne gelirse yapalım..” diye yanıt verdi.

İşte burada bir atasözü geliyor aklıma, “Kışın yenen hurmalar………..” Tamamını yazamayacağım da yine de İlçe Başkanı Ümit Cingöz’ün “Ben de Orkinos çiftliğini istemeyen Seferihisarlı ve gönüllü sivil toplum kuruluşlarıyla beraberim, ne yapılacak ise hep birlikter yapacağız” diyebilmesini erdemlik olarak görüyordum ama şu sözü etmeden de geçemeyeceğim.

Kuru sözle hiçbir yere varılmıyor. Ambarda dane olmadıkça kim ne dese boş…

İşte bu yazımdan sonra Başkan Ümit Cingöz, Başbakan İzmir’e geldiğinde Çevre Bakanı, Turizm Bakanı ve Ulaştırma Bakanı ile ayrı ayrı yirmişer dakika görüşüyor.

Orkinos Çiftliği konusunda Çevre Bakanı’na sitem eden Başkan Cingöz, “Bürokratlarınız bana söz verdi. Seferihisarlılar istemiyor ise bu çiftlik yapılmayacak dediler ama maalesef izin verilmiş. Ben Seferihisar seçmenimizin yüzüne nasıl bakarım” diyor..

Bu söz üzerine Çevre ve Turizm bakanları konunun üzerine bizzat gidiyor.

Şu günlerde önemli gelişmeler yaşanıyor. Bunları size anında aktaracağım.
Ancak Başkan Ümit Cingöz’e de bu hassasiyetinden dolayı teşekkür etmeden geçemeyeceğim…

Teşekkürler Ümit Bey… Umarım bu davranışınız, “İktidarımız döneminde yapılan her şey doğrudur” gibi ilkel bir anlayışın da sonu olur ve her parti tarafından örnek alınır…
                                                                                          mustafa@seferihisar.com

Seferihisar Yeni Haber Gazetesi
 Seferihisar Yeni Haber Gazetesi internet sitelerinde yayınlanan köşe yazılarının tüm hakları ve sorumluluğu köşe yazarına aittir.
YORUM YAZ
Asu (+2) -
Bu konuyla ilgili son haberi paylaşmak istedim
TURAN GÜLTEKİN İzmir DHA
Karaburun Yarımadasında su ürünleri yetiştiriciliği için belirlenen yerleri de kapsayan çevre düzeni planı için durdurma kararı çıktı. Yönetmelik olmadan planlama yapılması gerekçe gösterildi


Danıştay 6. Dairesi, 10 Mart 2008 tarihinde Çevre ve Orman Bakanlığı tarafından ilan edilen 1/100 Bin Ölçekli İzmir, Manisa, Kütahya Çevre Düzeni Planının yürütmesini durdurdu. Urla, Seferihisar, Sığacık ve Demircili koylarında çipura, levrek, orkinos yetiştiriciliği için kurulacak balık çiftliklerine karşı mücadele eden vatandaşların açtığı dava sonucunda bu karar çıktı.


Çevre Kanunu uyarınca bölge ve havza bazında planlama yapılmasına ilişkin yönetmeliklerin çıkarılıp çıkarılmadığının sorulduğuna dikkat çekildi. Bakanlıktan gelen yanıtta bu konuda herhangi bir yönetmeliğin olmadığı, planlamanın İmar Kanunu uyarınca gerçekleştirildiği bilgisi verildiği ifade edildi. Yönetmelik olmadan planlama yapılması mevzuata aykırı denildi.
Dört dava daha sürüyor


Davacıların avukatı Şehrazat Mercan, kurulmak istenen balık çiftliklerine verilen ÇED gerekli değil kararlarının iptali için açılan dört dava daha olduğunu söyledi. Mercan, “Son olarak İzmir 2. İdare Mahkemesi başvurumuzu kabul etti ve ÇED gerekli değil kararının yürütmesini durdurdu. Eş zamanlı olarak Danıştay 6. Dairesi de tüm yarımadayı çevreleyen ve ilgilendiren çevre düzeni planı hakkında yürütmeyi durdurma kararı verdi. Uygulanması için ilk önce İzmir Valiliği’ne başvuracağız, ardından da koylarda bulunan tüm dernekler, muhtarlıklarla çalışmalarımızı hızlandıracağız” dedi.
 Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları, okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan Seferihisar Yeni Haber Gazetesi hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.
ÖNCEKİ YAZILARI
ÖZEL RÖPORTAJ
Ümit Cingöz'le dobra dobra
Ümit Cingöz'le dobra dobra
AK Parti İlçe Başkanı Ümit Cingöz’e biz sorduk, Cingöz cevapladı.
 
YAZARLARIMIZ
Yeni Haber'den
GEÇ DE OLSA İYİ OLACAK
Mustafa KARABULUT
TEOMAN EREL VE SEFERİHİSAR BELEDİYE MECLİSİ
Ayaklı Gazete
BELEDİYENİN AVRUPA YAKASI
Yasemin KARABULUT
KADINLARIMIZ
Şükrü Demirel
ÖMÜR VE ÖLÜM MUHASEBESİ
Muhittin AKBEL
BAZ İSTASYONU TERÖRÜ
 
FOTO GALERİ
 
SON YORUMLANAN HABERLER
 
VİDEO GALERİ
 
E-POSTA LİSTESİ
 
EN ÇOK TIKLANAN HABERLER
 

Bu sitenin tüm hakları, Seferihisar Yeni Haber Gazetesi-ne aittir.

Seferihisar Yeni Haber Gazetesi - Hıdırlık Mh. Atatürk Cd. 35/105 Seferihisar / İZMİR
Tel :0232 7434212