Baltalı Tekstil'i satan Funda Baltalı, Seferihisar'da çiftlik kurarak hayvancılık sektörüne adım attı
Baltalı Tekstil’i satan Funda Baltalı, Seferihisar’da 40 dönümlük alanda 3.5 milyon dolarlık bir yatırımla çiftlik kurarak hayvancılık sektörüne adım attı.
Seferihisar'da Avrupa'nın en büyük keçi çiftliğini kuran iş kadını Funda Baltalı, hayvancılığa ağırlık vermek amacıyla 11 yıl önce girdiği deri sektöründen çıkma kararı aldı. Baltalı, geçen yıl 12 milyon dolarlık ihracat gerçekleştiren ve dünyanın en büyük deri aksesuvar markalarına üretim yapan Baltalı Tekstil'i, İstanbullu Bepa Deri'ye satmak için opsiyonlu satış sözleşmesi imzaladı. 150 kişinin çalıştığı Baltalı Tekstil'i kısa sürede Ege'nin en çok ihracat yapan ikinci deri firması haline getirmeyi başaran Baltalı, şimdi tamamen keçi sütü ve peyniri işine yoğunlaşacak.
ÜRETİM 2010'DA Seferihisar'daki 40 dönümlük alanda 3.5 milyon dolar yatırımla keçi çiftliği kurduğunu belirten Baltalı, "Çiftlikte herşeyi en son teknolojiye göre yaptık. Bilgisayarlı yem sistemi, otomatik sağım sistemi kurduk. Şu an hayvan sayısı 700'e ulaştı. Hedefimiz bu sayıyı 3 bine çıkarmak. Bu boyutta çiftlik Avrupa'da bile yok. Dolayısıyla böyle bir yatırımı yaparken, iki sektörü bir arada yürütmek zor olacaktı. Bu nedenle Baltalı Tekstil'i İstanbullu tanıdığımız bir gruba satmak için opsiyonlu satış sözleşmesi imzaladık. Süre Ağustos'da doluyor. Büyük ihtimalle İstanbullu firma, süre sonunda firmayı satın alacak" dedi. Menderes'deki İTOB Organize Sanayi Bölgesi'nde çiftlikle entegre şekilde çalışacak modern bir mandıra kurduğunu kaydeden Baltalı, "Süt tesisini çalıştırmak için günde 3 ton süt üretmemiz gerekiyor. Bu hedefe ocak, şubat aylarında ulaşacağımızı tahmin ediyorum. Böylece gelecek yılın başında ürünlerimizi pazara sunmuş olacağız. Deride olduğu gibi keçi sütü ve de marka yaratacağız" dedi. Örnek olacak Funda Baltalı, çiftliğini ve sağımhaneyi modern teknoloji ile kurduğunu belirtti. Baltalı, "Keçilerin sulama sistemini bile onları strese sokmayacak biçimde yaptık. Sürekli akan su hayvanı strese sokuyor. Bizim kurduğumuz sistemle keçi burnunu dokundurunca su akıyor. Böylece hayvanın verimi yükseliyor. Türkiye'de 1.5 kg süt veren keçi yerine Saanen cinsi keçi yetiştirip günlük süt verimini 6 kiloya çıkarmaya çalışacağız. Kurduğumuz çiftlik, diğer yatırımcılara da örnek olacak" dedi.